Artikel: Ozon voor de koivijver


Artikel: Ozon voor de koivijver

Wij krijgen vaak vragen van klanten over alles wat maar te maken heeft met ozon voor de koi vijver. De volgende vragen komen o.a. aan bod: kan ik mijn bacteriedruk verlagen met ozon, hoe kom ik van de restozon af, hoeveel ozon heb ik nodig voor mijn koivijver, waar plaats ik de redoxprobe en bijvoorbeeld wat is een het verschil tussen een ozonreactor en eiwitafschuimer.
Dit zijn enkele vragen die wij dagelijks met alle plezier voor klanten beantwoorden.

Ozon is de laatste jaren steeds meer in trek bij de koiliefhebber. Van oorsprong komt de Koi uit Japan waar deze in grote bassins worden gekweekt. Door de juiste samenstelling van het water krijgt de koi alle benodigde voedingstoffen die hij nodig heeft om te groeien, weerstand te creeren en uitstekende kleurpatronen te kunnen ontwikkelen. Doordat we deze juwelen in onze vijver goed willen zien zwemmen, is een biologisch filter vaak niet afdoende. De afgelopen jaren zijn er veel systemen op de markt gebracht en huidige filtersystemen zijn verder door ontwikkeld.
Dit geld ook voor ozon. Ozon is een prima toevoeging om het water de gewenste kwaliteit te geven mits de gekozen producten in verhouding staan met de inhoud van de koivijver.

U zal wel denken, met welke verhouding moet ik dan rekening houden?
Wanneer we ozon willen gaan gebruiken zullen we enkele regels in acht moeten houden om veilig ozon te kunnen doseren.
 • Allereerst kijken we naar de grootte van de vijver, zowel de inhoud m3 en het totale wateroppervlakte.
 • Daarnaast kijken we naar de huidige bezetting qua vis in kg en de gewenste bezetting qua vis in kg. Immers wanneer je wil uitbreiden qua vissen wil je niet weer een nieuwe installatie moeten aanschaffen.
 • De ligging van de koi-vijver. Pal in de zon of juist onder de bomen waar veel schaduw is.
 • Het bestaande filtersysteem is van essentieel belang, immers het toepassen van ozon kan het bestaande filtersysteem niet vervangen. Hiermee bedoelen we of het biologisch evenwicht afdoende aanwezig. Het kost een biologisch filter namelijk veel zuurstof om bepaalde processen om te kunnen zetten, hierbij denkende aan, van ammonia naar nitriet naar nitraat. Wanneer we veilig ozon gaan doseren, is het eindproduct van ozon prure zuurstof, hierdoor kan de capaciteit van het bestaande filter verhoogd worden.
 • Waarom ozon? Bacteriedruk verlagen of juist kraakhelder water of veel visbezetting.
Hierboven hebben we enkele criteria benoemd die belangrijk zijn wanneer we kiezen voor ozon. Immers wanneer de basis goed is kan ozon een effectieve oplossing zijn om kristal helder water te kunnen verkijgen. Wanneer we de basis in kaart hebben gebracht, kunnen we gaan beoordelen welk systeem er wordt toegepast en welke producten hiervoor nodig zijn.
Wanneer we ozon toepassen voor een koivijver gaat veiligheid voorop, zowel voor mens als dier. Hierdoor moeten we goed weten wat we aan het doen zijn en voor welk systeem er wordt gekozen.
In Nederland is weinig kennis over ozon. o3experts heeft zich gespecialiseerd in ozontechniek met name gericht voor koivijvers. Hierdoor kunnen we veilig ozon gaan doseren waardoor er geen gevaar aanwezig is voor mens en dier.

Maar wat hebben we dan allemaal nodig om veilig ozon te doseren?
Belangrijk is dat alle ozon dat we laten reageren met het water (altijd extern) ook weer verwijderen uit het systeem voordat het de koivijver kan bereiken. Wanneer we deze regel hanteren, dan zijn we al een aardig eind op weg. Echter lijkt dit simpeler dan het is. De volgende producten hebben we nodig om te spreken van een ozoninstallatie volgens een veilig concept:
 • Luchtpomp
 • Ozongenerator
 • Eiwitafschuimer / ozonreactor
 • Redoxmeter
 • Redoxprobe
 • Ozon Siliconenslang
 • Terugslagklep - mechanisch en elektrisch
 • Restozonvernietiger
Hierboven staan de basisproducten die we nodig om een ozoninstallatie op te kunnen bouwen.Allereerst beginnen we bij de luchtpomp. We hebben droge en koude lucht nodig om een hoge ozonopbrengst te kunnen krijgen. Wanneer de aanvoerlucht warm en vochtig is zal de ozonproductie laag zijn en vochtschade opleveren aan de ozongenerator. Het verschilt per ozongenerator hoeveel aanvoerlucht we nodig hebben om een ozongenerator optimaal te kunnen laten werken. Daarnaast hebben we een ozongenerator nodig om ozon te kunnen opwekken en te kunnen gebruiken als voeding voor de eiwitafschuimer of ozonreactor. De keuze in hoeveel gram ozongenerator we kiezen is bepalend van vele factoren die we in het eerste gedeelte van dit artikel hebben genoemd.

De keuze voor de eiwitafschuimer is afhankelijk van de hoeveelhied m3 in de vijver. De eiwitafschuimers zijn te verkrijgen in 15 cm, 20 cm, 30 cm 50 cm en 70 cm doorsnede. Een eiwitafschuimer wordt gebruikt om ozon te laten reageren met het vijverwater. Hierdoor gaat ozon een reactie aan met alle stoffen die in het water aanwezig zijn. Er mag nooit ozon doormiddel van een luchtsteen direct in de vijver worden gehangen. Dit moet altijd extern dus in een aparte afgelsoten eiwitafschuimer of ozonreactor plaatsvinden.

Het verschil tussen een eiwitafschuimer en ozonreactor is dat een ozonreactor geen schuim afschuimd dit in tegenstelling tot een eiwitafschuimer. In de eiwitafafschuimer vind het proces ''schuimfractonatie'' plaats. Dit is schuim dat voorkomt uit de lucht/ozonbellen die worden ingebracht. Dit schuim bevat tevens kleurstoffen waardoor het water geheel kleurloos wordt. U raad het al, het voordeel van een eiwitafschuimer ten opzichte van een ozonreactor is dat een eiwitafschuimer tevens ook eiwitten afschuimt. De ozon/lucht bellen die de reactor verlaten ruiken naar ozon. Het water zelf ruikt niet naar ozon dat uit de eiwitafschuimer of ozonreactor komt. Wanneer de lucht/ozonbellen in aanraking komen met lucht (o2) valt ozon (o3) zeer snel terug naar zuurstof. Dit eindproduct o2 ofwel zuurstof komt ten goede aan de vissen en het biologisch filter.

Nu er eenmaal ozon is gebruikt om het water te kunnen behandelen, moeten we ook zorgen dat de (rest)ozon wordt verwijderd zodat dit niet schadelijk kan zijn voor mens en dier. Dit doen we met een restozonvernietiger. In deze restozonvernietiger scheiden we het water van de ozon/luchtbellen. Het product dat gebruikt wordt om restozon te laten absorberen is aktief kool. Het aktieve kool zorgt ervoor dat restozon snel wordt geabsorbeerd en dit geen schade voor mens en dier kan veroorzaken. Echter zal het aktieve kool per kwartaal verwisseld moeten worden omdat het verzadigd raakt. Na deze periode is het verstandig om de inhoude van de restozonvernietiger om te wisselen voor nieuwe aktiefkool.

Naast de ozongenerator en eiwitafschuimer of ozonreactor hebben we ook een redoxmeter en redoxprobe nodig. Een redoxprobe leest in mV een bepaalde waarde af. Deze waarde is af te lezen op de redoxmeter. Voor koivijvers ligt een veilige redoxwaarde tussen de 275 - 350 mV. De redoxwaarde geeft de vervuiling aan in het vijverwater. Dit zegt niets over hoe schoon (helderheid) van het water.

Om (water) schade te voorkomen, plaatsen we een mechanische en elektrische klep om bij stroomuitval of uitval van de luchtpomp terugloop van water in de ozongenerator en luchtpomp te kunnen voorkomen.

Echter zien wij veel installaties voorbijkomen die stil staan of niet goed werken doordat niet de juiste materialen zijn gebruikt of door zelfbouw ozonappratuur die niet ozonbestendig is. Met tips en kleine aanpassingen kan o3experts de stilstaande of niet goed werkende ozoninstallaties weer werkend krijgen zodat u kunt genieten van uw juwelen in de koi vijver.


Heeft u vragen over ozon of heeft u een ozoninstallatie die stil staat of niet goed werkt? o3experts helpt u graag verder.
Ook in het weekend bereikbaar van 09:00 - 21:00 uur.

o3experts
Kolberinksmaat 46
7595 CA Weerselo
0031 (0) 541 - 66 35 13
7 dagen per week bereikbaar van 09:00 - 21:00 uur.

of mail ons naar info@o3experts.nl
(24/7 bereikbaar)

Bezoek onze webshop voor een uitgebreid productassortiment voor particulier en bedrijven.

Bovenstaande tekst en foto's mogen zonder schriftelijke toestemming van o3experts niet gedupliceerd worden.
© 2009 - 2018 Copyright o3experts.nl.
Share our website