Ozonisator


Wat is een ozonisator?
Ozon werd ontdekt door Christian Friedrich Schönnbein in 1840. Werner von Siemens vond de ozongenerator uit, waarmee door elektrostatische ontladingen op industriele schaal ozon gemaakt wordt.
 
Een ozongenerator of ozonisator levert ons de benodigde hoeveelheid ozon. De ozon wordt uitgedrukt in gram/per uur. De ozon is nodig om water of lucht te kunnen behandelen. Ozon kan kunstmatig worden opgewekt door middel van corona discharge of door uv licht. Bij corana discharge wordt gebruik gemaakt van een elektrisch veld tussen 2 elektroden. Bij een ozongenerator waarbij ozon wordt opgewekt door middel van uv licht, met een golflengte van 185 nm, wordt lucht bekrachtigd, door uv licht wordt een gedeelte aanwezige zuurstof omgezet in ozon (o3).
 
Door de gunstige prijs en opbrengst wordt er vaak gekozen voor een ozon generator met corona discharge. Een ozongenerator, ook wel ozonisator, ozonator of ozoniser genoemd echter bedoelen we hiermee de ozongenerator. o3experts heeft een ruim programma in het assortiment qua ozongeneratoren. Tevens worden deze generatoren in eigen beheer ontwikkelt, gemaakt en onderhouden.
 
Wat is ozon?
Ozon is een blauwachtig gas dat wordt gevormd bij onweersbuien. Je herkent dit meestal aan de geur en de drukkende lucht. Normaal bestaat een zuurstofmolecuul uit twee zuurstofatomen (o2) Door ozonisatie wordt er een zuurstofatoom aan toegevoegd en krijgt men dus een molecuul met drie zuurstofatomen, ozon (o3) geheten. Dit is een vorm van zuurstof radicaal. Dit ozon molecuul is zeer instabiel en zal erg snel terug vallen naar de oorspronkelijke vorm zuurstof (o2). In principe is ozon (o3) niets anders dan zuurstof, waaraan zich door elektrische hoogspanning een extra zuurstofatoom bindt waardoor ozon (o3) ontstaat.
 
Waar wordt ozon voor gebruikt?
Ozon wordt toegepast voor onder andere, zwemvijvers, koi vijvers, zwembaden, drinkwaterbehandeling, luchtbehandeling, geurbestrijding, voedselverwerking en tuinbouw.  Zo zijn de ozongeneratoren van o3experts in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar, uitgevoerd in 1 gram, 2 gram, 3 gram,4 gram, 5 gram, 6 gram, 10 gram. Voor industriele doeleinden is het mogelijk om zelfs ozongeneratoren tot en met 600 gram te produceren.
 
Veiligheid ozonisator
Alle ozongeneratoren van o3experts zijn voorzien van de CE markering. Dit houdt in dat het product aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER) voldoet.
Hoewel ozon een natuurlijk product is, kan inademen schadelijk zijn. Vraag daarom altijd bij twijfel aan o3experts advies.
 
Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf, dat de omgang met de apparatuur zodanig geschiedt dat inademing voorkomen wordt. De wettelijke toegestane MAC- waarde is  0.2 mg per m3. Omdat dit voor de gemiddelde gebruiker niet meetbaar is, wordt hier gesteld: Voorkom inademing.
 
Elke ozongenerator van o3experts is extra beveiligd door een zodanige schakeling dat wanneer de luchtstroom wegvalt, de ozonisator zichzelf onmiddellijk uitschakelt. De ozongeneratoren zijn voorzien van sleutelsloten waardoor de eindgebruiker niet bij de hoogspanning of ozonelectrodes kan komen. Immers veiligheid staat bij ons voorop.

Assortiment ozonisatoren
o3experts heeft 4 professionele merken ozongeneratoren in het assortiment. Waaronder: o3experts, Sander, Estrad en Bourgonde ozongeneratoren.Overzicht ozonisatoren webshop

Onderhoud ozonisator
De ozongenerator of ozoniser van o3experts hebben weinig onderhoud nodig, belangerijker is dat de ozongenrator een droge en koele lucht krijgt aangeboden, zie het hoofdstuk: ozon in de praktijk. Vocht is een oorzaak waardoor een ozongenerator defect kan gaan. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door de juiste droog luchtfilter voor de ozongenerator te plaatsen.
Het nadeel is dat een luchtpomp veel warmte afgeeft aan de lucht naar de ozongenerator. Deze warmte komt in de ozongenerator en zal ervoor zorgen dat de ozonproductie minimaal is. 
In de luchtdrogers van o3experts zit een gel waarbij de temperatuur met 22 graden daalt en het vocht in de lucht absorbeerd. Hierdoor is de ozon opbrengst optimaal.

Vochtige lucht
Wanneer vocht in de ozongenerator komt, ontstaat een soort van korstluiting. In de ozongeneratoren van o3experts zitten alle veiligheden ingebouwd die de ozongenerator direct uitschakeld als er vocht of water in de ozonelektrodes of hoogspanningstrafo komt. Wanneer er geen elektrische terugslagklep of mechanische terugslagklep in de ozoninstallatie is gemonteerd, zal bij stroomuitval of wanneer de luchtpomp defect is, water terugstromen in de ozongenerator. Dit resulteert dat de ozonelektrode of glaselektrode en de hoogspanningstrafo schade oplopen. Plaats daarom altijd een elektrische en mechanische terugslagklep om schade te voorkomen. Om reparatie kosten te voorkomen is 1 x per jaar een onderhoudsbeurt gewenst.
 
o3experts heeft een droogluchtfilter ontwikkeld dat 95% vocht absorbeerd, waardoor de levensduur van de ozongenerator aanzienlijk wordt verlengd.
Om de lucht koel te houden maken we gebruik van speciale korrels (gel) hierdoor daalt de temperatuur met 22 graden. Dit geeft als reslutaat dat de ozongenerator een hogere ozonopbrengst heeft en langer mee gaat. Ook zijn de droog lucht filters voorzien van speciale gelkorrels die de temperatuur van de lucht verlagen met gemiddeld 22 graden celcius.
 
Garantie
o3experts geeft 10 jaar garantie op alle ozongeneratoren.  We kunnen uit ervaring spreken dat de onderdelen in de ozongenerator van hoge kwaliteit zijn en onderhoudsvrij. U hoeft dus geen onderdelen te vervangen of ozoncellen te verwisselen. Dit voorkomt hoge jaarlijkse terugkomende kosten voor uw koi hobby.
 
Heeft u een speciaal project waarbij u een ozongenerator nodig heeft die niet op onze website staat? o3experts bouwt ook op maat ozongenratoren. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Neemt u vrijblijvend contact op met o3experts zodat we u graag persoonlijk te woord kunnen staan, bij het vinden van een passend systeem.

Contactgegevens:
o3experts.nl
Kolberinksmaat 46
7595 CA Weerselo

0031 (0) 541-663513
(7 dagen per week bereikbaar van 09:00 - 21:00 uur)


© 2009 - 2018 Copyright o3experts.nl.
 
Share our website